Mail aus Norwegen an Christopher Robin (in Norwegisch, mit Vokabelliste)

Flagge von Norwegen

Flagge von Norwegen

Kjære Christopher Robin

Så morsomt at du og din skoleklasse vil lære om juletradisjoner i andre land. Jeg tror du vil se at mye er likt, mens andre ting er spesielle for et land. Nå skal du få høre hvordan vi feirer jul her hvor jeg bor, i Fredrikstad i Norge.
Juleforberedelsene starter lenge før jul. Hver søndag i advent tenner man et lys og leser et adventsdikt.  Barn får en adventskalender med 24 luker. Fra 1 desember og hver dag frem til 24 får de åpne en luke. Bak lukene skjuler det seg små gaver eller sjokolade.

13 desember feirer vi Lucia. Da går barn med lyskrans på hodet og lys i hendene rundt og synger på skoler og aldershjem. De deler ut ”lussekatter” som de selv har bakt.

nor

Lucia                                                Lussekatter

I adventstiden baker vi småkaker og lager julekonfekt som vi skal kose oss med i julen. Det er tradisjon å lage minst 7 forskjellige småkaker til jul. De mest vanlige kakene er Fattigmann, Goro, Krumkaker, Berlinerkranser, Pepperkaker, Delfiakake og Sandkaker.
Det er også tradisjon å vaske hele huset og pynte med røde duker, røde gardiner, nisser, engler og annen julepynt. Sølv og messing skal pusses. Alt skal være rent og blankt og fint til jul. Mange pynter i hagen sin med elektrisk lys. Det er mørketid i Norge om vinteren. Lengst i nord kommer ikke sola over horisonten i det hele tatt i vintermånedene. Da er det hyggelig å pynte med lys i hus og hage. Å lage og skrive julekort er også en viktig del av juleforberedelsene. Familie og venner får en hilsen i posten. Noen skriver bare ”God jul og godt nytt år”, mens andre benytter anledningen til å fortelle om alt som har skjedd i året som har gått.
23 desember = lille julaften. Da spiser vi risgrøt. I grøten har mor gjemt en mandel. Den som får mandelen i sin porsjon får en marsipangris i premie. Vi setter også en tallerken grøt ut på trappen til nissen. Det er viktig å stelle godt med nissen. Hvis du glemmer nissen kan han lage mange problemer. Hver gård har sin nisse.
En nisse er en liten person med skjegg og lue. Gårdsnissene er de opprinnelige norske nissene. Julenissen kom til Norge først på 1800-tallet.

zwischenablage01

Gammel norsk nisse                Moderne nisse
Julenissen er stor og bor på nordpolen. Han kommer på besøk en gang i året, på julaften 24 desember. Men smånissene er det mange av. De bor i låve og stall og passer på dyrene. I hvert fall hvis de får grøt i julen. Hvis ikke kan de skade dyrene eller ødelegge redskapen til de som bor på gården. I dag er det nok mange som blander nissen og julenissen. Kanskje fordi det ikke er så mange av oss som bor på gårder lenger. Nordmenn har blitt bymennesker og skikkene forandres. Men vi setter alltid ut grøt for sikkerhets skyld.
Mange familier drar ut i skogen og hogger sitt eget juletre. Men de fleste kjøper et tre på torget. Om kvelden 23 desember pynter vi juletreet. Juletreet er et grantre eller et furutre som tas i stua og pyntes med glasskuler, engler og hjerter. Mange pynter også treet med små norske flagg. Skikken med å ta et tre inn i stua har vi fått fra Tyskland.
Før barna går til sengs henger de opp en strømpe. Om natten kommer nissen og fyller strømpen med sjokolade, frukt og kanskje et julehefte.

nor3

Julestrømpe
Tidlig om morgenen 24 desember står barna opp og finner sin strømpe full av godsaker. Under juletreet ligger det nå masse gaver. Og det er selvfølgelig julenissen som har vært på besøk om natten og lagt gavene under treet.  Hele formiddagen ser barna på juleprogrammer på TV og koser seg med julegodter. Deretter pynter hele familien seg og går til kirken. Klokken 17.00 ringer alle kirkeklokker i Norge. Vi sier at de ringer julen inn. Så går vi hjem og spiser julemiddag. I Fredrikstad er det mest vanlig å spise svineribbe.

nor41

Svineribbe
Til ribben serveres kokte poteter, saus, surkål, rosenkål, gulrøtter og tyttebærsyltetøy. Det er veldig viktig at svoren blir sprø når man steker ribbe. Og selvsagt er det sånn at ingen lager så god ribbe som nettopp min mamma!  Andre steder i landet spiser man helst pinnekjøtt, kalkun eller kokt torsk eller lutefisk. Noen serverer også alle rettene på en gang. Til dessert er det vanlig å spise riskrem eller multekrem. Men i min familie pleier vi å servere sherryfromasj til voksne og appelsinfromasj til barn. Det er vanlig å servere øl og aquavit til julematen. Barna får julebrus (rød brus). Etter maten er det tid for å pakke opp julegavene. I min familie pakker vi opp julegavene en om gangen slik at alle kan se hva de andre får. Hvis det er små barn tilstede kommer julenissen på besøk. Han har sekken full av julegaver. Han spør: Er det noen snille barn her? Det er det alltid og de får julegaver. Det kan ta lang tid å pakke opp når det er mange sammen. Barna får mest julegaver. Men det er også vanlig å gi julegaver til voksne foreldre og søsken. Julaften feires sammen med familien.

nor5

1 og 2  juledag = 25 og 26 desember feires også med familien. De andre dagene i romjulen er det vanlig å invitere venner.

I romjulen går barna julebukk. De går gjerne 3-4 sammen og ringer på hos naboene og synger julesanger. Da får de smake på julegodtene før de går videre til neste hus. Det er mange som samles til juletrefest i romjulen eller de første dagene i januar. Da møtes man i forsamlingshus, spiser julekaker og går rundt juletreet og synger julesanger.

nor6

Julebukk
I gamle dager ble det sagt at jula varer helt til 20 dag jul. Da må juletreet kastes ut. Men i nyere tid ryddes jula ut ved nyttår.
Ja, slik gjør vi det i Norge. Jeg er spent på hvordan dere feirer jul i Tyskland. Du må fortelle meg det neste gang vi møtes.
God jul og godt nytt år!

Med vennlig hilsen

Gry Nordmark
Fredrikstad
Norge

01.12.2008

nor7

OPPSKRIFTER:

Krumkaker

nor8

Ingredienser:
3 egg
150 gr sukker
250 gr smør el. margarin
250 gr hvetemel
1 1/2 dl vann

Fremgangsmåte:
– Pisk eggene og halvparten av sukkeret til eggedosis.
– Rør smøret og resten av sukkeret hvitt.
– Bland resten inn
– Mel og vann has i vekselvis.
– Stek i krumkakejern
Riskrem
nor9 (6 porsj)
3 dl kremfløte
1 ss sukker
1 ss vaniljesukker
5 dl kald risgrøt
Pisk kremfløten med sukker og vaniljesukker. Bland inn risgrøten og noen mandeldråper. Server riskremen med rød saus.
Rød saus

5 dl saft
Knapt 1 ss potetmel
Litt kaldt vann
Kok opp saften og rør potetmelet ut i litt vann. Ta kjelen av platen og rør inn potetmelet i en tynn stråle under omrøring. Sett kjelen tilbake på platen, kok raskt opp og avkjøl sausen. Til riskrem er saus av jordbær eller bringebær godt.
JULESANG
Deilig er jorden
Deilig er jorden,
prektig er Guds himmel,
skjønn er sjelenes pilgrimsgang.
Gjennom de fagre riker på jorden
går vi til paradis med sang.
Tider skal komme,
tider skal henrulle,
slekt skal følge slekters gang;
aldri forstummer tonen fra himlen
i sjelens glade pilgrimssang!
Englene sang den
først for markens hyrder;
skjønt fra sjel til sjel det lød:
Fred over jorden! Menneske fryd deg.
Oss er en evig frelser født!

ORDLISTE

Jul – Weinacht
God jul! – Froeliche Weihnachten!‏
God jul og godt nytt år – Frohe weinachten und gutes neujahr
Julefeiring – Weinachtfeier
Julegaver – Weinachtsgeschenken
Romjul – die Zeit zwischen Weinachten und dem Dreikönigstag
Venner – Freunden
Barn – Kinder
Voksen – Erwachsen
Mamma – Mutter
Oppskrift – Rezept
Julebukk – Julbock
Svineribbe – Schweinrippen
Surkål – Sauerkraut
Julenisse – Weinachtsmann
Nisse – Kobolt, Heinzelmännchen
Norge – Norwegen
Nordmenn – Norweger
Skikk – Art
Grøt – Graut
Tenne – Anstecken
Lys – Licht
Dag – Tag
Forskjellig – Verscieden
Kaker – Kuchen
Vaske – Waschen
Pynte – Schmücken
Røde – Rote
Mørketid – Dunkelheit
Sola – Die Sonne
Vintermånedene – Wintermonaten
Mandel – Mandel
Tallerken – Teller
Trappen – Die Treppe
Glemme – Vergessen
Marsipangris – Marzipanschwein
Gård – Hof
Opprinnelige – Ursprünglich
Dyrene – Die Tiere
Hogge – Hauen
Bymennesker – Stadtbewohner
Torget – Die Markt
Juletre – Weinachtsbaum
Gran – Fichte, Tanne
Furu – Kiefer
Norske flagg – Norwegischer Flagge
Kirken – Die Kirche
Kirkeklokker – Kircheglocke
Spise – Essen
Torsk – Dorsch
Pinnekjøtt – Mittagmahlzeit von Lammfleisch
Multekrem – Multbeerecreme
Krumkaker – Hohlhippe

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: